top of page
  • Skribentens bildSanna Scholander

Är kranvatten en risk under graviditeten?

Uppdaterat: 15 dec. 2023

Är kranvatten en risk under graviditeten? De talas mycket om riskerna med de kemikalier som ofta hittas av en slump i kranvattnet i för höga mängder runt om i världen, även i Sverige. Här lyssnar vi på ett par experter och kvinnor som upplevt riskerna med kranvattnet.


I nyheterna... "The risks of tap- and bottled water"


En nylig nyhetsrapport från USA beskrev ett problem med klor som tillsätts kranvatten. Rapporten förklarade att klor, som tillsätts för att desinficera vattnet, skapar klorbiprodukter, såsom THM (Trihalomethanes), som är kända carcinogener. För att minska mängden THM i vattnet tillsätter städer nu ammoniak i tillägg till klor, för att skapa kloraminer. Patienter som genomgår njurdialys och gravida kvinnor varnas för att inte dricka kloraminiserat vatten på grund av potentiella hälsorisker.


Chockerande nyheter avslöjades på The Today Show 2008. Matt Lauer intervjuade Dr. Leo Trasand från Mount Sinai School of Medicine. Dr. Trasand utfärdade en varning om farorna med att dricka vissa flaskvatten. Inslaget refererar till faran med kemikalien bisfenol A som dyker upp i vissa plastflaskor.


Han citeras: "Tyvärr finns ingen identifierad säkerhetsnivå." Och han tillade: "Vetenskapen tyder på att det finns en allvarlig oro här."


Vad gäller den kemiska substansen refererar Earth911 till en artikel från The Arizona Republic: "Den ifrågavarande kemikalien, Bisfenol A (BPA), har kopplats till bröst- och livmodercancer, samt minskade testosteronnivåer.


Dan Tessier, en toxikolog, uttalade sig i The Today Show-inslaget: "Effekterna är främst reproduktiva och påverkar fertiliteten hos både manliga och kvinnliga organismer." Lauer tillade: "Jag tror att detta kommer att chocka många människor. En studie från Centers for Disease Control upptäckte BPA (bisfenol A) i urinen hos 95% av de undersökta vuxna.


Forskare har mätt BPA i blodet hos gravida kvinnor, navelsträngsblod och i moderkakor, allt i nivåer som visats i djurförsök förändra utvecklingen."

Dessa tre mödrar, tillsammans med 211 andra kvinnor, deltar i en historisk grupptalan där de hävdar att förorenat kranvatten har utsatt deras ofödda barn för risk.


Val Wilson, 40, var gravid fyra gånger mellan april 1994 och maj 1997 med det som skulle ha varit hennes första barn. Bara en gång kom hon över 12 veckor. "I november 1996 var jag fem månader gången och allt var bra," minns Wilson. "En natt vaknade jag och mitt vatten hade gått och jag var i arbete. Barnet var dött några timmar senare. Jag var krossad."


Annette Spaven, 40, trodde att hennes familj var komplett i början av 1998; hon hade tre barn, det yngsta var fem år gammalt. När hon upptäckte att hon var gravid igen var det en överraskning - men hon och hennes man vande sig snabbt vid tanken på att få ett till barn.


Spaven förlorade barnet efter tio veckor. "Vi var verkligen besvikna, och några månader senare försökte vi igen." I augusti var hon gravid, men hon förlorade igen vid sju veckor.


Malithia Smith, 30, hade haft en framgångsrik graviditet innan hon drabbades av tre missfall mellan maj 1999 och maj 2000. Varje gång började hon blöda vid åtta veckor, och varje gång kunde läkaren inte fastställa vad som hade gått fel. "Första gången tänkte jag bara, 'Sådant här händer,'" minns Smith.


"Andra gången skakade det om mig, och vid tredje förlusten var jag verkligen rädd."

De tre hade ingen aning om vad som orsakade deras missfall. Men slutligen födde var och en av dem ett friskt barn efter att ha gjort en enda enkel livsstilsförändring:


De slutade dricka kranvatten.


Är kranvatten en risk under graviditeten?

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page