top of page
  • Skribentens bildSanna Scholander

Kangenvatten skyddar nervceller från oxidativ stress visar studie.

Kangenvatten (elektrolyserat reducerat vatten i vetenskaplig term) har funnits i över 50 år och dricks av miljontals människor för dess hälsofördelar. För de som dricker vattnet är det uppenbart hur hälsan och måendet påverkas, då vatten har en sådan central roll i vår biologi.


Hjärnan är specifikt mottaglig för oxidativ stress p.g.a. att det är ett organ som konsumerar höga halter syra och använder glukos i en miljö som består till 60% av fett, jämfört med andra organ.


Oxidativ stress har historiskt sett ansetts spela en stor roll i utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, Huntingtons sjukdom, och Parkinsons, men man har även på senare tid börjat erkänna dess medverkan till neuropsykiatriska sjukdomar såsom ångest och depression.¹

En studie från 2014 har även visat att åldersrelaterade neurodegenarativa sjukdomar såsom Alzheimers, Huntingtons och Parkinsons är i hög grad asssocierat med dysfunktion i mitokondrier och oxidativ stress, vi vet dessutom att detta förekommer i högre grad vid åldrande.


I studien visades att elektrolyserat reducerat vatten rensade bort ROS (reaktiva syreföreningar, även känt som oxidanter, en rad föreningar som är väldigt reaktiva och kan ha allvarliga skador på vårt DNA och RNA samt våra celler).


Vidare såg man att vattnet förhindrade celldöd orsakat av väteperoxidskada. Vattnet rensade intracellulär ROS och uppvisade en beskyddande effekt mot skador gentemot neuronnätverk orsakat av väteperoxid i vissa hjärnceller. Vattnet visade sig dessutom väldigt effektivt motverka kväveoxid-inducerad cellskada i PC12-celler i hjärnan.


Vattnet hade även en signifikant påverkan på motverkan av glutamatinducerad Ca²⁺-tillströmning och dess toxicitet som resultat mot primära celler. Dessa resultat demonstrerar för första gången att vattnet skyddar ett flertal neuronceller genom att rensa reaktiva syreföreningar tack vare närvaron av väte och platinum-nanopartiklar som är upplösta i ERW (elektrolyserat reducerat vatten).

Källor: 1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193071/ 2 https://www.hindawi.com/journals/omcl/2014/869121/

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page