top of page
  • Skribentens bildSanna Scholander

Varför du ska sluta med citron-hetsen!

När du äter citron eller andra sura livsmedel, kommer syran i magen att öka. Bukspottkörteln reagerar genom att frigöra bukspott, som innehåller en blandning av enzymer och bikarbonat.


Dessutom producerar bukspottkörteln bikarbonat för att neutralisera den sura miljön från magsyran när den förflyttar sig från magsäcken till tunntarmen.


Bikarbonatet fungerar som en buffert för att skydda tarmarna från den sura syran och skapar en mer alkalisk miljö i tarmen, vilket är gynnsamt för matsmältningen av födan.


Så, när du äter citron eller andra sura livsmedel, kan det trigga en reaktion i bukspottkörteln för att hantera den ökade surheten och skapa en balans mellan syra och bas i matsmältningsprocessen.


Problemet blir... när du äter för mycket citron under längre tid.


Det här bikarbonatet bukspottkörteln producerar... det måste ju komma från någonstans.


Är man uttorkad, försurad och har en mineralfattig kropp så kan man dränera kroppen mer än vad man ger den då man intar citron. Om kosten innehåller mycket sura livsmedel kan detta öka syrahalten i kroppen. Det kan sätta ökad belastning på kroppens buffertsystem, inklusive bikarbonat.


Det bästa sättet att hylla en hälsosam syra/bas-balans i kroppen är att dricka högkvalitativt Kangenvatten. Det kommer att ge till kroppen snarare än att ta från den på samma gång.


Som en kur då man är sjuk kan citron vara en bra boost för den som har resurser i kroppen men den som är kroniskt sjuk bör titta på direkt basiska alternativ istället.


Varför du ska sluta med citron-hetsen!

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page